Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Είστε άπιστοι; Σας βρήκαμε το τέλειο άλλοθι!



Το τέλειο... άλλοθι για όσους αδυνατούν να μείνουν πιστοί στην σύντροφό τους ανακάλυψαν αμερικανοί επιστήμονες, οι οποίοι αναλύοντας το DNA 181 νεαρών εθελοντών διαπίστωσαν ότι υπάρχει ένα γονίδιο που καθιστά τους φορείς του ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτήν αλλά και στις
εφήμερες ερωτικές σχέσεις.

Οι εθελοντές της μελέτης εκτός από δείγμα του γενετικού τους υλικού παρείχαν και λεπτομερές ιστορικό της σεξουαλικής δραστηριότητας και των ερωτικών σχέσεών τους.

Το υπαίτιο γονίδιο λέγεται DRD4 και, όπως έδειξε η συνδυασμένη ανάλυση με τις σεξουαλικές συμπεριφορές των εθελοντών, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτές.

Προγενέστερες μελέτες έχουν συσχετίσει το ίδιο γονίδιο, το οποίο επηρεάζει την χημεία του εγκεφάλου, με την ενασχόληση με δραστηριότητες που διεγείρουν τις αισθήσεις, όπως ο τζόγος και η κατάχρηση αλκοόλ.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι ότι οι φορείς μιας συγκεκριμένης μεταλλαγής του γονιδίου DRD4 είναι πολύ πιθανότερο να έχουν ιστορικό απιστίας και παρορμητικού σεξ, συμπεριλαμβανομένων των ερωτικών σχέσεων της μιας βραδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζάστιν Γκαρσία, από το Εργαστήριο Αναπτυξιακής Ανθρωπολογίας & Υγείας του Πανεπιστημίου Binghampton, που υπάγεται στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

«Ως φαίνεται, η συγκεκριμένη μεταλλαγή παρακινεί σε τέτοιες συμπεριφορές, ενεργοποιώντας ένα σύστημα ικανοποίησης και επιβράβευσης, το οποίο άγεται από την ουσία ντοπαμίνη», πρόσθεσε.

«Στην περίπτωση του παρορμητικού σεξ, οι κίνδυνοι είναι πολλοί και το αίσθημα της ικανοποίησης μετά την πράξη μεγάλο – στοιχεία που “εξασφαλίζουν” την αυξημένη παραγωγή ντοπαμίνης στον εγκέφαλο».

Πάντως ο δρ Γκαρσία λέει πως τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο τρέχον τεύχος της διαδικτυακής επιθεώρησης «PLoSOne», δεν πρέπει να θεωρηθούν ως δικαιολογία για να είναι κανείς άπιστος.

«Το γεγονός ότι κάποιος φέρει τη συγκεκριμένη μεταλλαγή δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι θα απατά την σύντροφό του ή θα κάνει one night stand, αν και οι περισσότεροι θα το κάνουν», είπε. «Αυτό που δείχνουν είναι μια εγγενή τάση – το αν αυτή θα γίνει πράξη, είναι και θέμα προσωπικής επιλογής».

πηγη:  http://irenepan.posterous.com/
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου